Wat is een GSM eigenlijk?

Een GSM is een woord dat vaak gebruikt wordt om een mobiele telefoon aan te duiden. GSM staat voor Global System for Mobile Communications. Meerdere fabrikanten begonnen tegelijkertijd mobiele telefoons te ontwikkelen, met als gevolg dat er niet één telefoonstandaard was waarmee je iedereen kon bellen.

In 1982 werd er daarom een groep opgericht die de standaard van mobiele telefonie zou vaststellen Groupe Speciale Mobile (GSM). Het duurde nog tot 1987 voor er een standaard was bepaald voor het digitaal versturen van stem. Het duurde nog tot 1991 voor dat het eerste GSM netwerk commercieel werd geëxploiteerd. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde Sim Only abonnement, waarbij je enkel betaald voor de belminuten.

Hoe krijg je het snelste en met het minste kwaliteitsverlies de stem van de ene GSM naar de andere GSM? Dat was de opdracht voor de Groupe Speciale Mobile. Verder was het belangrijk dat in Europa de bellers zonder al te veel moeite via de GSM masten van een andere provider zouden kunnen bellen. Het zogenaamde roamen.

Ze hebben voor spraak een efficiënte digitale codering ontwikkeld. Hiervoor wordt er tussen de 11.400 bit en 22.800 bit per seconde gebruikt voor de spraak. Dat zorgt voor een verstaanbaar signaal maar er is ten opzichte van ISDN sprake van kwaliteitsvermindering op het punt van de natuurgetrouwheid en de herkenbaarheid.

In de jaren negentig kwamen er steeds meer GSM masten en toestellen die de standaard van de GSM groep overnamen. Om de gesprekken goed te laten verlopen moest er een foutmarge inzitten, van verbindingsfoutjes die in de basisstations hersteld. GSM gaf die standaard aan. Vandaar dat GSM is blijven hangen als naam voor een mobiele telefoon.